De laatste edities van Juventus-Ajax

FC Barcelona

Vanavond om 21:00 uur zit iedere Nederlandse voetbalfan aan de buis gekluisterd. Ajax neemt het in de return van de kwartfinale van de Champions League op tegen Juventus. De Amsterdammers zijn bezig aan een historisch Europees seizoen, maar maken ze een kans in Turijn? Football Lifestyle zocht het uit aan de hand van de drie vorige edities van Juventus-Ajax.

1997: Zidane speelt met Ajax  


Nederlands elftal

De editie van Juventus-Ajax op 23 april 1997 was er een om snel te vergeten voor de Amsterdammers. Ajax moest een 1-2 achterstand goedmaken in Italië om de finale van de Champions League te bereiken, maar na een half uurtje was deze hoop vervlogen. Attilio Lombardo en Chirstian Vieri schoten Juve al voor de rust naar de finale.

In de tweede helft deed Mario Melchiot wat terug voor De Godenzonen, maar Nicola Amoruso en Zinedine Zidane zorgden voor een pijnlijke avond voor de Amsterdammers. Juventus bereikte de finale, maar wist de Cup met de Grote Oren niet te winnen. Borussia Dortmund won in de finale met 3-1.

Wat heeft het huidige Ajax aan deze wedstrijd in 1997? Het Ajax van toen is natuurlijk niet te vergelijken met het Ajax van nu, maar een aantal spelers van toen zijn nog steeds belangrijke schakels binnen Ajax. Algemeen Directeur Edwin van der Sar, Technisch Directeur Marc Overmars en Commissaris Danny Blind stonden in 1997 in de basis tegen Juventus. Gezonde revanchegevoelens zijn er zeker en het is te hopen dat ze dit kunnen overbrengen op het elftal.

2004: Juve wint op zijn Italiaans  

In november 2004 nam Ajax het in de Groepsfase van de UEFA Champions League ook op tegen Juventus. Tijdens de vijfde speelronde waren beide ploegen aan elkaar gewaagt, maar won de Oude Dame op zijn Italiaans. Marcelo Zalayeta scoorde al vroeg in de wedstrijd het enige doelpunt van de wedstrijd. Ajax kon in de tweede helft geen vuist meer maken tegen het defensieve blok van de Italianen.

Uiteindelijk ging Ajax door deze nederlaag niet door in de Champions League. De Rood Witten werden uiteindelijk derde in de poule en mochten na de winterstop uitkomen in de UEFA Cup. Hier werd de club al snel uitgeschakeld door het Franse Auxerre.

Toch kan Ajax veel moet uit deze wedstrijd putten. Net als nu speelden Ajax in 2004 met veel jonge talenten. Nigel de Jong (19), Rafael van der Vaart (21), Ryan Babel (17) en Wesley Sneijder (20) speelden tegen Juventus de belangrijkste wedstrijd uit hun nog prille loopbaan. Vanavond is het voor toptalenten als Matthijs de Ligt (19), Frenkie de Jong (21) en Donny van de Beek (21) weer een nieuwe stap in hun carrière, maar ze moeten waken niet in het Italiaanse mes te lopen.

2010: Jong Ajax verrast bijna

In februari 2010 reisde Ajax voor het laatst af naar Turijn. In de knock-outfase van de Europa League verloor Ajax thuis onverdiend met 1-2 van de Italianen. In Turijn ging de ploeg van Martin Jol op zoek naar een stunt. De Amsterdammers traden aan met spelers als Hyun-Jun Suk, Marko Pantelic en aanvoerder Demy de Zeeuw.

Talenten als Christian Eriksen, Siem de Jong en Toby Alderweireld maakten ook hun opwachting in het Olympisch Stadion van Turijn, maar het mocht niet baten. Bij Juventus speelde één speler mee die nu nog steeds lid is van de selectie. De toen 25-jarige Giorgio Chiellini speelde de hele wedstrijd voor de Oude Dame. Vanavond is hij er wegens een blessure niet bij.

Niets is vanavond onmogelijk. Ajax is vol vertrouwen en Juventus kent een aantal persoonlijke problemen. Toch is Juventus een angstgegner van de Amsterdammers en won Ajax in de laatste edities geen een keer. Om alvast in de stemming te komen voor vanavond kan je hieronder nog even de samenvatting van vorige week checken!
Webshop

No Products Found

– What Players Wear – Delen:
Tagged , , , , , , ,