In gesprek met: Mark Flekken

FC Barcelona

Mark Flekken

Op relatief jonge leeftijd vertrok hij uit jeugdopleiding van Roda JC om het bij Alemannia Aachen te proberen. De talentvolle doelman deed dat niet zonder succes. In januari 2013 volgde hij Michael Melka op als eerste doelman bij Aachen. Het zou het begin zijn van een loopbaan die hij vooral in Duitsland gestalte geeft. Geduldig timmerde hij aan de weg, om via Greuther Furth en MSV Duisburg uiteindelijk in de Bundesliga terecht te komen. Afgelopen zomer nam namelijk SC Freiburg de Limburgse doelman over van Duisburg.

Hoi Mark, hoe gaat het ermee en hoe bevalt het in Freiburg?

Ja heel goed. Het was even wennen. Freiburg is een vrij kleine stad en er heerst een beetje een andere cultuur dan in Duisburg. Maar ik ben vanaf het eerste moment echt goed opgevangen door de mensen hier, dat is wel heel prettig. 

Je maakte deze zomer de overstap van Duisburg naar Freiburg, merk je al meteen grote verschillen in niveau?

Ja, je ziet wel dat de trainingen anders zijn. Het is allemaal een stuk tactischer. Op dit niveau worden momenten beslist door kleine foutjes, die op een niveautje lager niet worden afgestraft. In de 2.Bundesliga zijn tactieken natuurlijk ook wel belangrijk, maar daar gaat het 9 van de 10 keer toch uiteindelijk om kracht en uithoudingsvermogen. 

En de trainingen, hoe heb jij die eerste weken ervaren?

De eerste trainingen dacht ik wel eventjes bij mezelf, dit gaat wel een stapje sneller dan ik gewend ben. Er wordt een hogere handelingssnelheid van je verwacht, snel de oplossing vinden als je onder druk staat. En je ziet ook dat de spelers op dit niveau een stuk sneller handelen. Soms lijkt het alsof ze een moeilijke keuze maken in de passing, maar het blijkt dan wel meteen de beste keuze. Zelf ben ik er na een tijdje wel aan gewend geraakt. Het helpt ook dat er een enorm goeie sfeer hangt. Alle spelers kunnen goed overweg met elkaar en dat zie je terug op het veld.

Inmiddels heb je dus geleidelijk de Bundesliga bereikt. Wat verwacht je van jezelf voor komend seizoen?

In eerste instantie ben ik aangewezen als de tweede doelman achter Alexander Schwolow. Voor mijzelf is het belangrijk dat ik op de trainingen stappen maak en laat zien dat ik het Schwolow moeilijk kan maken. Het zal wachten zijn op de kans die zich een keer voor doet en dan moet ik er staan. Ik zal me in ieder geval elke dag moeten verbeteren.

Vorig jaar wist Freiburg zich kort voor het einde te handhaven. Waar gaat het dit seizoen eindigen voor SC Freiburg?

Het doel is net als vorig jaar om ons rechtstreeks te handhaven. Vorig jaar hebben ze veel blessures gekend, wat niet echt meehielp in de strijd om handhaving. Als we dit seizoen met zijn allen fit blijven moet het lukken om zover mogelijk bij de streep vandaan te blijven.

Nederlands elftal

In Nederland heb je nooit je debuut gemaakt omdat je op vrij jonge leeftijd van Roda JC naar Alemannia Aachen vertrok. Waarom maakte je destijds die transfer?

Ik zat toen in de B-jeugd van Roda JC en op een gegeven moment kreeg de keeperstrainer van de jeugd de kans om naar het eerste te gaan. In dat seizoen is er echter nooit meer een oplossing gevonden voor de functie van keeperstrainer in de jeugd. Ik vond dat enorm belangrijk voor mijn ontwikkeling, want op jonge leeftijd is een gespecialiseerde training alleen maar belangrijk. Toen toonde Alemannia Aachen interesse en ben ik het gesprek aangegaan. Kort daarna heb ik mijn keuze gemaakt en ben ik naar Aachen gegaan. Overigens was dat ook niet veel verder rijden dan Roda JC.

Je hebt in Duitsland meer bekendheid vergaard dan in Nederland en bent ook al lang actief in Duitsland. Voel je dan ook enigszins meer Duits?

Nee dat niet echt. Nederland blijft bij mij voorop staan. Mijn vrouw is ook gewoon Nederlands, dus als ik thuis kom praat ik ook gewoon weer Nederlands. 

Voor MSV Duisburg maakte je ooit de gelijkmaker tegen Osnabrück. Met een hakbal nog wel.. Niet iets alledaags voor een keeper.

Haha dat klopt ja. Ik ben wel een voetballende keeper, dat wel. Dat is een van mijn sterke punten. Ik vind meevoetballen als keeper ook wel belangrijk. Die goal voelde toen echt enorm goed. Ik zat toen nog niet zo lang bij Duisburg, dus je maakt meteen een lekkere start en de fans vonden dat natuurlijk ook hartstikke mooi. Het was een goede boost voor het zelfvertrouwen.

Vorig jaar ging je ook nog de wereld over, na die befaamde terugspeelbal tegen FC Ingolstadt. Hoe ging je daarmee om?

Opzich heb ik het vrij snel achter me kunnen laten. Het hielp natuurlijk ook enorm mee dat we de wedstrijd uiteindelijk nog wonnen. Dan kan je het wel makkelijker verwerken. Na die wedstrijd kreeg ik wel heel veel interview aanvragen. Ik werd ook wel wat meer herkend. En op veel plekken kreeg ik altijd de vraag: ‘Wat gebeurde er nou bij die tegengoal’

Zoals gezegd heb je in Nederland nooit je debuut gemaakt, zie jij jezelf ooit nog wel in Nederland aan de slag gaan?

Je weet natuurlijk nooit hoe het loopt. Mijn doel is voorlopig om door te breken bij Freiburg en daar eerste doelman te worden. Gewoon mijn eigen ontwikkeling doorzetten en dan zien we wel hoe het loopt. Het zou in de toekomst in ieder geval niet uitgesloten zijn, maar wanneer weet je nooit.

Mark, bedankt voor je tijd voor ons. Namens Football-Lifestyle zullen we je ontwikkelingen blijven volgen en veel succes komend seizoen bij SC Freiburg in de Bundesliga.

In Gesprek Met

Benieuwd naar de andere interviews met (oud)profvoetballers en trainers met een bijzondere carrière of een prachtig verhaal? Klik hier en ontdek al onze interviews!


Webshop

No Products Found

– What Players Wear – 

Delen:
Tagged , , ,