AC Milan: Comeback van De Rossoneri

Winnaar van 7 Champions Leagues en 18 keer de beste van Italië. AC Milan is een van de meest succesvolste clubs aller tijden. Maar de club waar wereldsterren als Van Basten, Maldini, Baresi en Ronaldinho schitterden, viel een paar jaar geleden als een kaartenhuis in elkaar. 2019 lijkt het jaar van de omkeer. Football Lifestyle analyseert de comeback van De Rossoneri.

Zwart Gat na Ancelotti

Vanaf de zomer van 2001 tot en met 2009 stond Carlo Ancelotti aan het roer bij Milan. Onder aanvoering van de Italiaan hadden de Milanezen veel succes. De oefenmeester won met de club twee keer de Champions League, de Serie A en het Wereldkampioenschap voor clubs.

Na het tijdperk Ancelotti werd Leonardo de nieuwe trainer. De coach moest het doen zonder sterspeler Kaká. De Braziliaan vertrok naar Real Madrid. Leonardo werd geen succestrainer in Milaan. Met Klaas-Jan Huntelaar in de basis kende de Milanezen een teleurstellend seizoen.

Scudetto en Terugval

Massimiliano Allegri volgde Leonardo in 2010 op. De Italiaan kreeg de beschikking over wereldsterren als Zlatan, Thiago Silva en Robinho. Daarnaast kocht de oefenmeester ook nog Urby Emanuelson en Mark van Bommel. Voor het eerst sinds 2004 werd Milan in 2011 weer landskampioen. Nieuwe Europese successen leken een kwestie van tijd. Toch was het succes niet van lange duur. In het seizoen 13/14 werd Allegri door matige resultaten ontslagen.

Bergafwaarts met de Chinezen

Na het ontslag van Allegri brak een crisis los bij Milan. Clarence Seedorf en Pipo Inzaghi kregen maar kort de kans om zich te bewijzen in Milaan. Daarnaast nam de succesvolle voorzitter Berlusconi afscheid van zijn club. Het Chinese Rossoneri Sport Investment nam de club voor 740 miljoen over, maar een groot succes werd dit niet.

Op sportief vlak ging het ook niet voor de wind. Milan werd uitgesloten van Europees voetbal en in 2018 werd de club zesde. Uiteindelijk werd de uitsluiting door het CAS wel teruggedraaid.

Overname Amerikanen

Op 11 juli 2018 werd de Milanese Comeback ingezet. Het Amerikaanse fonds Elliott werd de nieuwe eigenaar van AC Milan. Onder het moto Dawn of a new era at AC Milan werd een drastische koerswijziging ingezet. De Milanese voorzitter Fassone werd aan de kant gezet en vervangen door Paolo Scaroni.

Gattuso: De Baas

Vanaf 2017 is Ivan de Verschrikkelijke, oftewel Gennaro Gattuso, de baas bij Milan. De ex-middenvelder speelde tussen 1999 en 2012 maar liefst 335 wedstrijden voor zijn club. In zijn eerste maanden bij Milan stond ook zijn positie onder druk. Toch heeft de Italiaan het vertrouwen van de Amerikanen voor zich gewonnen.

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat Gattuso een nieuw contract heeft aangeboden gekregen door het Milan-bestuur. De nieuwe verbintenis zou hem voor vijf jaar binden aan de club uit Noord-Italië. Gattuso heeft ondanks vele tegenslagen Milan in de laatste maanden weer op de kaart gezet. Daarnaast ligt hij op koers om de Champions League te bereiken.

Cultuurbewaker op Doel

De belichaming van AC Milan 2.0 is Gianluigi Donnarumma. De doelman debuteerde in 2015 onder Filippo Inzaghi in de Serie A. Hij was toen pas zestien jaar oud. De doelman speelde al 130 wedstrijden voor Milan en is uitgegroeid tot de belangrijkste speler in het team van Gattuso. II Gigante is ook bij het Italiaanse elftal al de eerste doelman.

Juventus flirtte een jaar geleden openlijk met Donnarumma. Toch bleef de doelman trouw aan Milan. De twintigjarige doelman staat op zijn jonge leeftijd al op een belangrijk kruispunt van zijn carrière. Of hij kiest voor het grote geld en vertrekt naar Juventus of Paris Saint-Germain. Of hij groeit uit tot een clublegende en probeert met het vernieuwde en verjongde Milan de Europese top weer te bereiken.

Sensatie Piatek

Na de winterstop is het pas echt gaan draaien bij Milan. De aanstichter van het goede spel is Krzysztof Piatek. De Poolse spits werd in de winterstop voor 35 miljoen overgenomen van Genoa en scoorde in zijn eerste vijf duels al vijf keer.

Piatek werd op 1 juli 1995 geboren in Dzierzoniow. Bij Lechia Dzierzoniow begon de spits in de jeugd. In 2013 maakte hij de overstap naar Cracovia Krakau. Bij deze club maakte hij in twee jaar tijd indruk met 32 goals. In 2018 zag Genoa het in Pio-Pio zitten. De Italiaanse club betaalde 4,5 miljoen voor de spits.

In 19 wedstrijden in de eerste seizoenshelft scoorde Piatek 13 keer. Dit was voor AC Milan de bevestiging om Piatek naar Milanello te halen. De Amerikaanse eigenaren betaalden 35 miljoen voor de sensatie. Bij Milan is Piatek doorgegaan met waar hij mee bezig was. In 5 duels voor Milan schoot hij al 5 keer de bal in het net. Milan heeft met de spits goud in handen en kan met vertrouwen uitkijken naar het einde van het seizoen.

Koop hier het nieuwste shirt van Piatek bij AC Milan!

Delen:
Tagged , , , , ,