De cruciale zomer van Feyenoord

Het zijn roerige weken in Rotterdam. Na de euforie over de magnifieke winst tegen Ajax en het knappe gelijkspel tegen PSV in Eindhoven, is het seizoen na de bekernederlaag tegen Ajax mislukt. Daarnaast vertrekken in de zomer succestrainer Van Bronckhorst en sterspeler Van Persie. De zomer wordt cruciaal voor Feyenoord. Haakt de stadionclub definitief af bij PSV en Ajax of wordt er een frisse start gemaakt?

Vertrouw op Varkenoord

Algemeen Directeur Jan de Jong vertelde gisteren bij Studio Voetbal dat Feyenoord de jeugdopleiding de komende jaren op de eerste plek zet. Rafael van der Vaart en Kees Jansma stelden hun twijfels bij de grote talenten in de jeugdopleiding van de Rotterdammers.

Misschien lopen er geen Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt of Mohammed Ihattaren rond op Varkenoord, maar zulke exceptionele talenten zie je maar eens in de tien jaar. Toch is het geen gek idee van De Jong om te vertrouwen op de succesvolle jeugdopleiding waar recentelijk Rick Karsdorp, Stefan de Vrij en Terence Kongolo uit kwamen.  

Op Varkenoord lopen er een aantal geweldige talenten rond die klaar zijn voor de volgende stap. Wouter Burger is een van hen. Vijf jaar geleden kwam de centrale middenvelder over van Excelsior. Bij Feyenoord ontwikkelt hij zich subliem. De technisch begaafde middenvelder werd Europees Kampioen met Oranje Onder 17 en tekende recentelijk bij tot 2023.

Het tweede grote talent in de jeugdopleiding is Crysencio Summerville. De buitenspeler maakt nu zijn speelminuten bij FC Dordrecht in de Keuken Kampioen Divisie, maar lijkt ook klaar te zijn voor een vaste plek in de eerste selectie van Feyenoord. De snelle buitenspeler werd ook met Oranje Onder 17 Europees Kampioen en staat in de belangstelling van Bayern München en Manchester United. Het is tijd dat Feyenoord zijn pupil een kans geeft in De Kuip.

Het talent wat zich dit jaar het meest heeft laten gelden is Orkun Kökcü. De centrale middenvelder begon zijn carrière bij het Haarlemse EDO. Nadat hij werd opgepikt door Telstar vertrok hij naar FC Groningen. Hij liet een goede indruk achter bij de Noordelingen en vertrok naar de Havenstad. Bij Feyenoord maakte Kökcü indruk in de Youth League en maakte hij dit seizoen zijn debuut in het eerste elftal tegen FC Emmen. Kökcü is klaar voor een basisplaats bij Feyenoord.

Alfred Schreuder

Technisch Directeur Martin van Geel en Jan de Jong zijn ook op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. De Jong vertelde in Studio Voetbal dat het een kwestie van enkele weken is dat de nieuwe trainer wordt gepresenteerd. Henk Fraser en Jaap Stam lijken de topkandidaten voor het trainerschap, maar ook de namen van Martin Jol, Maurice Steijn en Alfred Schreuder doen de ronde.

Natuurlijk blijft het gissen, maar het is wel duidelijk dat het een zware klus wordt voor de opvolger van Giovanni van Bronckhorst. Dirk Kuyt werd in de wandelgangen ook nog genoemd, maar de jeugdtrainer heeft nog iets meer vlieguren nodig op Varkenoord.

Frisse wind

Feyenoord staat in deze kwestie voor een cruciaal besluit. Of de club kiest voor een man die de club door en door kent, of voor een buitenstaander die met een objectieve blik naar de selectie kan kijken. Alfred Schreuder zou wel eens een hele interessante optie zijn. Schreuder speelde voor de Rotterdammers en kent de club daarom goed. Daarnaast heeft hij goed werk geleverd als assistent en trainer bij FC Twente, 1899 Hoffenheim en Ajax.

Daarnaast heeft Schreuder ook bewezen talenten te laten door ontwikkelen en heeft hij een moderne kijk op voetbal. Het is niet voor niets dat Leipzig de Barnevelder wilde kopen van Ajax. Schreuder zou wel eens een frisse wind door De Kuip heen kunnen laten waaien.

Groen licht voor Feyenoord City

Voor Feyenoord is het van groot belang om De Kuip naar jaren van trouwe dienst te verlaten. Natuurlijk is De Kuip een schitterend stadion, heeft het veel historie en hoort het bij Feyenoord, maar het past niet meer bij deze tijd. De Kuip is verouderd, kan weinig sponsors waarborgen en voor de UEFA en de KNVB is het stadion niet meer interessant voor Europese finales en interlands van het Nederlands Elftal.

Atletico Madrid

Volksclub Atletico Madrid kreeg ook veel kritiek voor de verhuizing van Vincente Calderon naar het Wanda Metropolitano, maar de supporters zijn al enige tijd gestopt met morren. De unieke sfeer is gebleven en het nieuwe stadion heeft Atletico Madrid veel opgeleverd.

De Madrilenen hebben door het groeiende bezoekersaantal en de toenemende sponsoren een groter transferbudget. Hierdoor is al dit jaar het gat met FC Barcelona en Real Madrid op sportief en financieel vlak al kleiner gemaakt. Daarnaast heeft ook de UEFA het nieuwe stadion beloont. De Champions Leaguefinale wordt dit jaar in het Wanda Metropolitano gespeeld.

Er staat dus een drukke en cruciale zomer voor de Rotterdamse deur. De boodschap is helder: Feyenoord moet volgend seizoen met een nieuwe trainer, een aantal jonge jongens en een akkoord over een nieuw stadion op jacht gaan naar PSV en Ajax.

Delen:
Tagged , , , ,