In gesprek met: Kingsley Pelé van Anholt

In gesprek met: Kingsley Pelé van Anholt

16 februari 2018 Uit Door Football-Lifestyle
FC Barcelona

Kingsley Pelé van Anholt

Kingsley Pelé van Anholt vijf jaar lang een vaste waarde in de basis elf van SC Heerenveen. Toch maakte de verdediger in 2016 een verassende transfer naar Willen II, waarna hij in 2017 koos voor het avontuur in LA. Bij LA Galaxy ging het helaas mis en gooide een kruisband blessure roet in het eten. Op dit moment is Van Anholt aan het revalideren is hij ervan overtuigd sterker terug te komen dan ooit tevoren.

Wij spraken de sympathieke Kingsley Pelé van Anholt over zijn opvallende naam, carrière, het avontuur in Amerika en de revalidatie van zijn blessure. Het werd een openhartig interview met een strijdbare Van Anholt.

Hee Pelé, de eerste vraag die we moeten stellen: Ben je vernoemd naar de Braziliaanse legende?

Ja dat klopt helemaal! Mijn moeder hield erg veel van voetbal en toen ik in haar buik zat, schopte ik zoveel dat ze één ding zeker wist: Dit wordt een voetballertje en ik vernoem hem naar de Braziliaanse legende Pelé. Mooi en tegelijkertijd grappig hoe zo iets is ontstaan. Mijn volledige naam is Kingsley Pelé van Anholt en Kingsley is ook de naam van mijn vader. Op deze manier hebben mijn beide ouders een naam bedacht voor mij. Iets om trots op te zijn!

Na een verhuur periode bij FC Emmen, speelde je 5 seizoenen voor SC Heerenveen, waar je de jeugdopleiding doorliep. Toch vertrok je in 2016 transfervrij naar Willem II, waarom koos je voor deze stap?

Ik heb inderdaad de gehele jeugdopleiding van SC Heerenveen doorlopen. Daarnaast ook nog vele mooie jaren gehad in het eerste elftal. Toch werd ik nieuwsgierig hoe het bij andere clubs er aan toe zou gaan en hoe het is om bij een andere club te spelen. Dit leidde ertoe dat ik samen met de club had besloten dat het beter was om uit elkaar te gaan. Mijn doel was het buitenland, maar zeker niet ten kosten van alles. Toch was een overgang naar het buitenland dicht bij. Ik was zo goed als akkoord met FC Nürnberg, maar uiteindelijk ging dit om vage omstandigheden toch niet door. In die tussentijd had in continu contact met Willem II en toen het inmiddels al halverwege Augustus was, besloot ik om een jaar in Tilburg te tekenen.

Afgelopen zomer maakte je de transfer naar LA Galaxy, hoe is het niveau in Amerika en wat is het grootste verschil ten opzichte van Nederland?

Ik had zelf ook mij bedenkingen betreft het niveau, maar dit is met echt 100% meegevallen. Je ziet dat Amerika steeds meer in trek is en spelers van een hoger niveau de overstap wagen naar de MLS. Dat zegt genoeg over toenemende niveau.

Hoe wordt het voetbal in Amerika beleefd? Is het steeds meer een voetballand aan het worden?

Het is een feit en algemeen bekend dat voetbal niet de nummer één sport is in Amerika. Dat zal ook nog wel even duren en misschien zelfs wel nooit. Maar omdat Amerika zo groot is, heeft elke club alsnog veel fans. De stadia zijn stuk voor stuk groot en goed gevuld. Dus dat is zeker niet het probleem voor de MLS clubs.

Hoe zijn de trainingen en voorbereidingen op wedstrijden in Amerika? Zijn er bijvoorbeeld invloeden vanuit typische Amerikaanse sporten, als basketbal en honkbal te merken?

De trainingen en voorbereidingen verschillen niet heel veel met wat ik gewend ben in Nederland. Alleen de krachttrainingen en de fysieke trainingen zijn verschillend. Amerikanen houden natuurlijk van krachttrainingen en dat is te merken. Maar dat er invloeden zijn vanuit andere typische Amerikaanse sporten kan ik niet echt zeggen.

Je speelde met grote namen als Ashley Cole en Giovani Dos Santos, waaraan merkte je dat zij op het hoogste niveau hebben gespeeld?

Cole en Dos Santos kunnen als het ware alles op 70% doen. Ze zijn in bepaalde dingen zo slim en dat levert ze een voorsprong op. Vooral technisch en tactisch is dat te merken en zie je direct dat zij op een heel hoog niveau hebben gespeeld.

In Augustus raakte je geblesseerd aan je voorste kruisband, hoe gaat het momenteel? Ben je al op de weg terug?

Het gaat tot nu toe er goed. Ik zit nu op 6 maanden en ben dus bijna klaar om weer met een groep te mogen mee trainen. Alleen moet je bij de blessure er wel echt “klaar” voor zijn, want je wil niet een terugval krijgen. Daarom heb ik mezelf voor genomen dat ik liever een maandje extra revalideer, dan dat ik weer te snel begin en een terugval krijg.

Door deze zware blessure koos LA Galaxy ervoor om je contract niet te verlengen, wil je na je blessure wel in Amerika blijven spelen of houd je alle opties open?

De optie heeft LA Galaxy inderdaad niet gelicht in mijn contract, maar we hebben uiteindelijk in een later stadium opnieuw gepraat over een eventuele verlenging. Het probleem was alleen dat ik nog een tijd geblesseerd ben en het nog wel even duurt voordat ik wedstrijdfit ben. In Amerika is een regeling voor de clubs met betrekking tot buitenlandse spelers en dat hield in dat ik als “buitenlander” een plek in nam, terwijl ik nog niet kan voetballen. Dus puur zakelijk gezien begrijp ik de keuze dat er op dit moment geen plek is voor mij. Ik ben nu druk bezig met mijn revalidatie en als ik helemaal fit ben wil ik allereerst gewoon weer lekker voetballen. Ik houd alle opties open, dus ook Nederland. Wie weet!

Wat helpt jouw bij de revalidatie van je blessure? Waar haal je steun en kracht uit? En wat kan je andere voetballers en sporters adviseren die in hetzelfde schuitje zitten?

Toen ik 19 jaar was, heb ik een enkelblessure gehad en toen was ik er ook zes maanden uit. Dus ik wist al wel wat me te wachten stond. Alleen vond ik destijds de blessure zwaarder, want ik kon toen in het begin echt niks doen en dat was bij deze blessure gelukkig wel anders! Mijn belangrijkste tip is dat je de revalidatie in een vertrouwde omgeving moet doen met goede fysio’s en dokters. Daarnaast is het ook belangrijk om de mensen die belangrijk zijn dichtbij je te hebben, omdat het een lange weg is en elke steun goed kan gebruiken om er sterker uit te komen!

Je bent pas 26-jaar en hebt nog een groot deel van je carrière voor je. Wat zijn nog je dromen en plannen qua clubs en competities?

Vroeger was dat zonder twijfel Engeland, maar nu heb ik dat niet meer echt. Ik heb gemerkt gedurende mijn tijd in LA dat het echt goed voor je ontwikkeling is om in andere landen te wonen en dus sta ik overal voor open. Het is mooi dat je door je beroep en hobby op verschillende plekken kan wonen!

Heb je door je blessure ook al nagedacht over je carrière na het voetbal? Zou je bijvoorbeeld he trainersvak willen beoefenen of ambieer je totaal iets anders?

Ik ambieer eerder het fysieke vlak zoals krachttrainer of personal trainer. Ook lijkt het me leuk om spelers te begeleiden in hun verdere toekomst met de ervaring die ik heb. Een combinatie van beide zou helemaal perfect zijn, haha!

Wij wensen Kingsley Pelé van Anholt veel succes bij zijn laatste fase van zijn revalidatie en hopen hem snel weer op het veld te mogen bewonderen. Wij zijn benieuwd welke club het wordt, maar één ding is zeker: Wij zullen Kingsley Pelé van Anholt blijven volgen en uiteraard houden wij jullie op de hoogte!

In Gesprek Met

Benieuwd naar de andere interviews met (oud)profvoetballers en trainers met een bijzondere carrière of een prachtig verhaal? Klik hier en ontdek al onze interviews!

Delen: