In gesprek met: Calvin Jong-A-Pin

In gesprek met: Calvin Jong-A-Pin

18 februari 2019 Uit Door Melchior Van Ginkel
FC Barcelona

In Nederland kwam hij uit voor FC Volendam, SC Heerenveen en Vitesse, maar inmiddels is hij al acht jaar actief op de Japanse voetbalvelden. We hebben het over Calvin Jong-A-Pin, die in 2007 met Nederland nog Europees kampioen onder 21 werd. Na Shimizu S-Pulse en FC Machida Zelvia is de verdediger met Yokohama FC bezig aan zijn derde dienstverband in Japan. Wij spraken met Calvin over het leven en voetbal in Japan.

  • Het is ondertussen al acht jaar geleden dat je Nederland verliet en het avontuur in Japan aan ging. Hoe bevalt het in het Verre Oosten?

Ja, uitstekend! Het leven is echt goed hier. Ik ben hier nu al geruime tijd en ben ook wel helemaal geïntegreerd in Japan. De levensstijl in Japan is ook enorm gezond. Voor mijn gevoel blijf ik langer fit hier. Het komt ook omdat het eten in Japan gezond is en daardoor kan je alles langer uithouden.

  • En hoe zit het met het niveau in Japan? En kunnen we het enigszins vergelijken met Nederland?

Inmiddels speel ik in de tweede divisie van Japan bij Yokohama. Eerst heb ik lang gespeeld bij Shimizu, maar de regels rondom buitenlandse spelers is strenger geworden. Je mag er nu nog maar drie hebben en zodoende ben ik verder gaan kijken in Japan. Het voetbal is hier overigens echt technisch. Supertechnisch zelfs. Ze beschikken hier ook over enorm veel loopvermogen. Tactisch is het allemaal wel wat minder en dat geldt ook voor het fysieke gedeelte.

  • Na eerst in verband te worden gebracht met Odense, volgde uiteindelijk dan die stap naar Japan. Hoe ging het in zijn werk?

Nou, dat met Odense was wel een gek verhaal. Ik zou uitgenodigd worden om een week mee te trainen en zou op de plek van de aanvoerder komen , maar de deal ketste plots af. Toen kwam mijn zaakwaarnemer met Japan en in eerste instantie dacht ik nee. Maar mijn agent zei tegen mij dat ik maar eens naar het voorstel moest gaan kijken. Ik zeg het eerlijk, het financiële was te goed om nee te zeggen en het was een contract voor een half jaar met een optie voor nog een jaar. Uiteindelijk werd die optie gelicht en na anderhalf jaar werd ik zelfs benoemd tot speler van het jaar van de club. Daarna deden ze alles om mij te behouden voor de club en kreeg ik een contract voor drie jaar, waarin ik me financieel onafhankelijk kon spelen. Daarbij speelde ik destijds ook met grote namen. Onder andere Fredrik Ljungberg en Shinji Ono waren er actief.

  • Hoe beleven ze het voetbal in Japan over het algemeen? Speel je bijvoorbeeld in volle stadions?

Ze zijn in Japan wel echt gek van voetbal. Alleen sinds het WK van 2002 hebben ze hier hele grote stadions en voor sommige clubs zijn die stadions te groot. In ieder geval te groot om ze vol te krijgen. Quenten Martinus, een andere Nederlandse voetballer in Japan, speelt bij Urawa Red Diamonds. Dat is een beetje het Ajax van Japan en daar zijn van de 55.000 man die er in kunnen, zo ongeveer 30.000 aanwezig.

  • Hoewel je al een flinke tijd weg bent uit Nederland, volg je het Nederlandse voetbal nog wel?

Om eerlijk te zijn, niet echt. Ik ken een heleboel jongens die er nu spelen ook niet. De Champions League probeer ik nog wel te volgen, maar je zit natuurlijk ook met een groot tijdsverschil en ik ga niet wakker blijven voor een Eredivisiewedstrijd.

  • Wat zijn verder je toekomstplannen? Actief blijven in Japan of zien we je ooit nog terug op de Nederlandse velden?

Een terugkeer naar Nederland lijkt me sterk. Ik denk overigens dat ze me in Nederland al bijna vergeten zijn en ik eerst op proef zou moeten komen. Het vak van trainer lijkt me wel mooi. Het past ook bij de ALO studie ik heb gevolgd. Maar ik voel me als speler nog hartstikke fit en wellicht zit er nog wel een andere mooi avontuur in het verschiet.

Wij zullen de verrichtingen van Calvin in Japan blijven volgen en wensen hem uiteraard succes bij Yokohama FC.

In Gesprek Met

Benieuwd naar de andere interviews met (oud)profvoetballers en trainers met een bijzondere carrière of een prachtig verhaal? Klik hier en ontdek al onze interviews!

Delen: