In gesprek met: Ryan Hok-A-Hin

FC Barcelona

Ryan Hok-A-Hin

Ryan Hok-A-Hin is 21 jaar en na een jaar niet gespeeld te hebben op het veld, speelt hij dit seizoen voor zaterdag 2de klasser FC Horst uit Ermelo. Het beloofde dus een pittig begin van het seizoen te worden, waarbij Hok-A-Hin vooral weer moest wennen aan het veldvoetbal. “Ik heb wel een jaar gezaalvoetbald, maar op het veld blijft het toch altijd anders”, aldus de voetballer die geboren is in de hoofdstad van Sint Maarten, Philipsburg. En hoewel hij op jonge leeftijd al verhuisde naar Nederland, heeft zijn geboorteplaats nu voor een prachtige verrassing gezorgd. Want Ryan Hok-A-Hin werd afgelopen zomer namelijk geselecteerd voor de nationale ploeg van Sint Maarten en heeft inmiddels zijn eerste interland erop zitten. Reden genoeg dus voor Football-Lifestyle om in gesprek te gaan met Sint Maartens international Ryan Hok-A-Hin.

ryan hok-a-hin sint maarten cruyff court

Hoe ben je in contact gekomen met de Sint Maartens voetbalbond?

Via een vriend van mij die ook onderdeel uitmaakt van het nationale team van Sint Maarten. Hij had mijn naam laten vallen bij de trainers en de bond. Toen werd ik ineens gebeld en voor ik het wist zat ik erbij. Ik moest mezelf wel eerst medisch laten keuren en als die test positief was mocht ik die kant op voor de voorbedingen op de CONCACAF Nations League. En dat gebeurde gelukkig.

Hoe zag je programma eruit gedurende je op Sint Maarten was?

Het programma stond de eerste dagen in het teken van een trainingskamp wat onder leiding stond van de levende legendes, Johan Neeskens en Stanley Menzo. Het trainingskamp werd uiteindelijk afgesloten met onze eerste officiële CONCACAF Nations League wedstrijd tegen en op Haïti.

Klinkt allemaal heel vet en hoe zagen de eerste dagen van het trainingskamp eruit?

Eenmaal aangekomen op Sint Maarten werd ik opgehaald samen met de drie andere spelers die vanuit Nederland reisde, Johan Neeskens en Stanley Menzo. Vanaf begin af aan was alles perfect geregeld. Samen met de andere drie spelers verbleef ik op een luxe resort met alles er op en eraan.

De rest van de dagen van het trainingskamp hadden we in de avond een training. Daarnaast heb ik verder een kunstgrasveldje mogen openen samen met de drie andere spelers die uit Nederland waren overgekomen, Johan Neeskens en Stanley Menzo. Persoonlijk was dat voor mij erg tof om te doen, omdat het veldje in de buurt ligt van de woonplaats van mijn oma en waar ik ook tot mijn 2de levensjaar heb gewoond.

ryan hok a hin - sint maarten

Verder hebben wij samen met “Johan” en “Stanley” nog een training gegeven aan een basisschool waarbij ook de staatsecretaris van Nederland aanwezig was. Het was dus een perfecte mix van trainen en mee werken aan prachtige goede doelen voor de bevolking van Sint Maarten.

ryan hok a hin sint maarten

Na het trainingskamp stond de eerste officiële wedstrijd tegen Haïti op het programma. Wat waren de eerste indrukken van Haïti?

Na een week in trainingskamp te hebben gezeten, vertrokken we met een deel van de selectie naar Haïti. Toen besefte ik echt van, “Shit het gaat bijna gebeuren!” Toen we aankwamen op Haïti bleek ook nog eens dat een deel van onze spullen niet waren mee gekomen op de vlucht en werden we ook direct uitgedaagd door de locals. Dat liet ons direct inzien hoe er naar de wedstrijd werd geleefd op Haïti en dat het hele eiland er naar uitkeek. Dit werd nogmaals bevestigd toen we zelfs onder Politie begeleiding naar ons Hotel werden geëscorteerd. Aan alles voelde je dus dat het leefde en het moest gaan gebeuren!

Nederlands elftal

Toen was het zover, de dag voor de wedstrijd en de laatste trainingen. Hoe hebben jullie naar de wedstrijd toe geleefd?

De dag voor de wedstrijd hebben we in de ochtend bij het hotel wat loopwerk, rek en strekken oefeningen gedaan en rond het einde van de middag gingen we richting het stadion voor de controles van onze paspoorten, tenues en dergelijke. Na deze controles mochten we nog een keer trainen in het stadion, waarbij ook de pers het 1e deel van de training aanwezig was.

De dag van de wedstrijd zelf, hadden we in de ochtend na het ontbijt de bespreking. Daarna wilde de trainer iedereen 1 op 1 nog even spreken. Rond 4 uur gingen we richting het stadion. Rondom het stadion waren de wegen afgezet en stonden er op elk kruispunt politieagenten en militairen. Iedereen in het team was onder de indruk. Normaal gesproken zie je dit soort dingen op tv en nu maakten wij het zelf mee, echt te bizar voor woorden. Ja zag allemaal mensen op straat die onderweg waren naar het stadion. Eenmaal aangekomen bij het stadion gingen we nog even het veld op. Op dat moment begon het stadion al enigszins vol te lopen. Vanuit de organisatie werden we begeleid zodat we op schema bleven qua tijd. Bijvoorbeeld wanneer we het veld op moesten voor de warming-up, wanneer we klaar moesten staan in de spelerstunnel en wanneer er momenten waren voor foto’s. Alles was dus heel professioneel en op-en-top geregeld!

 Hoe was de wedstrijd?

De wedstrijd is uiteindelijk geëindigd in 13-0. Van te voren hadden we dit al verwacht. Haïti heeft een sterk team met allemaal profs. De ene speelt voor Auxerre in Frankrijk en de andere maakt zijn minuten in de MLS league, het hoogste niveau van Amerika. Stuk voor stuk dus allemaal profs. Wij daarentegen zijn allemaal amateurs. Maar al met al was het een ervaring om nooit te vergeten. Ik begon in de basis als rechtsback en heb bijna 40 minuten gespeeld. De volgende wedstrijd spelen we tegen Bermuda op Bermuda en zij hebben de 1ste wedstrijd met 10-0 verloren van Curaçao. Dit is dus een tegenstander die meer van ons niveau is en waarbij wij dus meer kans hebben. Ik weet nog niet of ik mee doe tegen Bermuda, maar er komen nog een paar wedstrijden aan en daar zal ik vast wel weer voor geselecteerd worden!

ryan hok a hin sint maarten haiti
Ryan Hok-A-Hin staat linksonder, voor de keeper.

Wij willen Ryan Hok-A-Hin bedanken voor zijn tijd en zijn fantastische verhaal. Uiteraard blijven wij hem in de gaten houden en bij een volgend avontuur zullen wij daar zeker verslag van uitbrengen.

In Gesprek Met

Benieuwd naar de andere interviews met (oud)profvoetballers en trainers met een bijzondere carrière of een prachtig verhaal? Klik hier en ontdek al onze interviews!


Webshop

No Products Found

– What Players Wear – 

Delen:
Tagged ,