Het inspirerende verhaal hoe Sadio Mané profvoetballer is geworden

Ajax uitshirt 2015/16

Sadio Mané

Sadio Mané is inmiddels een vaste waarde in het Liverpool elftal van Jurgen Klopp. Echter had het niet veel gescheeld of Mané was nooit profvoetballer geworden. Zijn ouders waren er beide geen voorstander van dat de Senegalees ging voetballen en zagen hun zoon liever in de schoolbanken. Wilskracht, drive en vooral doorzettingsvermogen hebben er toch voor gezorgd dat Mané nu bij Liverpool speelt, maar vooral dat hij zijn droom heeft waar kunnen maken.

sadio-mane-liverpool 

Bambali

Het verhaal van de Senegalees begint in de straten van Bambali, een afgelegen stad in Senegal, waar op hij opgroeide. Het leven van de jonge Mané bestond alleen maar uit voetballen in de stof. Op zijn vijftiende maakte een reis van 800 kilometer naar het noorden van het land, naar Dakar. Hij verliet de stad om naar de hoofdstad te gaan met zijn oom, omdat daar proefperiodes aan de gang waren.

Proefwedstrijden

Eenmaal aangekomen bij de proefwedstrijden werd hij direct geconfronteerd met de armoede waarin Mané opgroeide. De eerste vraag van de trainer was:”Wil je spelen op die schoenen? Kijk naar ze, hoe kun je daar mee spelen?” Het waren namelijk oude en afgetrapte schoenen. Toen verwees de trainer naar zijn broek. “En die korte broek? Je hebt nog geen eens de juiste voetbalbroek!” Mané antwoordde dat hij is gekomen met de beste spullen die hij had en dat hij zichzelf alleen maar wilt bewijzen. Uiteindelijk kreeg hij de kans.

Zichzelf bewijzen

En bewijzen dat deed Mané, want vanaf de eerste minuut wist hij de trainer te verbazen. Hij werd dan ook vrijwel direct naar de kant geroepen en daar zij de trainer tegen hem:”Ik selecteer je direct. Jij gaat in mijn team spelen!” Mané had het dus voor elkaar er werd aangenomen bij de opleiding.

sadio-mane-liverpool-senegal

Dakar

Toen Mané naar Dakar ging, ging hij leven bij een familie die hij niet kende. Zijn familie kende iemand en die kende weer iemand in Dakar die de jonge Mané in huis nam. Ze namen hem in huis en verzorgde hem, zodat Sadio Mané alleen maar aan voetbal hoefde te denken. En het was niet voor niets, want vrij snel maakte Mané de overstap naar het Franse Metz.

Mo Salah

Teamgenoot van Sadio Mané is natuurlijk de Egyptenaar Mo Salah. Mo Salah kende ook een moeilijke jeugd, maar daardoor een prachtig voetbalverhaal. Klik hier en lees het verhaal van Mo Salah. 


Webshop

– What Players Wear – 

Delen: