Legends: Pavel Nedvěd

FC Barcelona

Pavel Nedvěd

Pavel Nedvěd, de man met de blonde lokken, die zijn carrière in 1991 begon bij de gevallen grote club Dukla Praag. Al snel bleek deze club te klein voor de begaafde middenvelder. Want hij vertrok na een jaar in de richting van stadgenoot en destijds de topclub van Tsjechië, Sparta Praag. De blonde spelmaker was de ster van de Tsjechische competitie en was tijdens het EK 1996 in Engeland samen met Karel Poborsky één van de sterkhouders van de Tsjechische ploeg.

Na de verloren EK-finale was de bekendheid van Nedvěd flink gestegen en stond hij in heel Europa op menig lijstje als transfertarget. Dat leidde tot veel getouwtrek om de spelverdeler. Voordat het EK begon had Nedvěd nog een overeenkomst bereikt met PSV, maar na de vele belangstelling die hij kreeg na het EK ging dat niet door. Uiteindelijk koos Nedved ervoor om Tsjechië te verruilen voor Italië en daar voor Lazio Roma te spelen. Zijn eerste jaren in Italië begonnen voortvarend. Hij vergaarde bekendheid vanwege zijn tweebenigheid, maakte fantastische goals met zowel links als rechts en creëerde met zijn uitmuntende steekpasses veel kansen voor ploeggenoten. Daarbij beschikte Pavel Nedvěd ook nog over iets unieks. Bij zijn overgang naar Lazio kwamen de artsen erachter dat zijn knieschijven uit drie delen bestaan. Een zogeheten patella-tri-partitia. Misschien verklaart dat wel zijn flexibiliteit.

 

Juventus

In 2001 besloot Pavel Nedvěd om het op een nog hoger niveau te proberen en tekende voor Juventus. De ploeg was destijds, net als nu, ongenaakbaar in de Serie A en werd er met de inbreng van Nedvěd alleen maar sterker op. En ook bij de Oude Dame ging Nedvěd vrolijk verder met het geven van geniale steekpasses en verraste hij keepers met zijn heerlijke afstandsschoten die hij, zoals bekend, met links en rechts deed. In 2003 was hij heel dichtbij het spelen van de Champions League-finale. Echter kreeg hij in de gewonnen halve finale wedstrijd tegen Real Madrid een gele kaart en miste zo de finale tegen AC Milan. Die finale verloren de Bianconeri uiteindelijk na penalty’s van de Milanezen. In 2004 werd Pavel Nedvěd ultiem bekroond voor zijn prestaties als voetballer en mocht de Gouden Bal ontvangen.

weekdeals-football-lifestyle

Twee jaar later was de wereld voor  Nedvěd heel anders. Het jaar 2006 zou voor Juventus de boeken ingaan als een inktzwart jaar. Zij werden namelijk door de Italiaanse voetbalbond naar de Serie B gezet, omdat Juve betrokken was bij een groot omkoopschandaal. In eerste instantie had ‘de grote’ Nedvěd geen zin om een divisie lager te voetballen en probeerde zijn heil ergens anders te zoeken. Er was interesse van FC Barcelona, Chelsea en Manchester United, maar van een transfer zou het niet komen. Hij besloot bij Juventus te blijven en doordat hij op deze manier zijn loyaliteit aan de club toonde, kreeg hij een contract voor het leven aangeboden. Een verbintenis waardoor hij ook na zijn actieve voetbalcarrière aan Juventus verbonden zou blijven.

Uiteindelijk beëindigde Pavel Nedvěd in 2009 zijn grootse carrière en doordat hij het contract voor het leven had getekend, bleef hij alsnog in Turijn. Hij maakte eerst nog deel uit van de technische staf van toenmalig hoofdtrainer Ciro Ferrara. Later koos hij voor een functie buiten het veld en is sinds 2010 actief als sportief directeur van de Turijnse voetbalclub.

Onderstaand een filmpje om de herinneringen op te halen aan Nedved als speler.

 

Lees ook onze interviews met (oud)profvoetballers en trainers met een bijzondere carrière! Klik hier voor alle interviews!


Webshop

No Products Found

– What Players Wear – 

Delen:
Tagged , ,