MLS: De competitie van de toekomst

De Major League Soccer zit in de lift. De competitie werd jarenlang neergezet als een kermis-competitie, maar het imago is veranderd. Europese toppers en Zuid-Amerikaanse talenten maken de overstap naar de competitie van de Verenigde Staten en Canada. Maar heeft de MLS de capaciteit om uit te groeien tot een van de grootste competities ter wereld? Football Lifestyle zocht het uit.

Cruijff & Van Hanegem

Al in de jaren ’70 en ’80 was de Amerikaanse competitie in trek bij Nederlanders. De grootste speler die ons land ooit heeft gekend vertrok richting The Land Of The Free. Johan Cruijff had zijn voetbalschoenen al opgeborgen, maar besloot door financiële tegenslagen toch nog te gaan voetballen in Amerika. Hij sloot zijn carrière af bij de Los Angeles Aztecs. Ook grootheden als Willem van Hanegem, Gert Müller, George Best, Franz Beckenbauer en Pelé gingen voor het grote geld naar Amerika.

De Kampioen: Atlanta United

Terug naar het heden. Vorig seizoen kroonde Atlanta United zich als kampioen van de MLS. De club van toenmalig trainer Tata Martino werd in de Eastern Conference uiteindelijk tweede en won in de regionale finale van de Bulls uit New York. In de allesbeslissende finale om de MLS Cup won Atlanta met 2-0 van de Portland Timbers. Het betekende de eerste prijs in hun vierjarig bestaan.

Atlanta werd in 2014 opgericht. De club maakte zijn debuut in de MLS op 5 maart 2017. Tijdens dat seizoen verhuisde de ploeg naar het Mercedes-Benz Stadium. Het sportpaleis kostte 1,6 miljard dollar. Tijdens de wedstrijden in het reguliere seizoen kwamen er zo’n 48.000 bezoekers naar de wedstrijd. Tijdens de Play-Offs zaten er maar liefst 75.000 bezoekers in het Mercedes-Benz Stadium.

Nu wil Atlanta United meer. Met het aantrekken van Frank de Boer wil de club ieder jaar meedraaien om het kampioenschap in de MLS. Sterspeler Josef Martínez is gelukkig voor De Boer behouden. De spits uit Venezuela maakte vorig seizoen 31 goals. Het grote talent van Atlanta is Ezequiel Barco. De buitenspeler staat in de belangstelling van vele Europese topclubs.

De Boer is echter wel slecht begonnen aan zijn American Dream. De oefenmeester verloor drie van zijn vijf eerste wedstrijden. Hopelijk kan de succestrainer van Ajax de draad in de komende weken weer oppakken.

King Zlatan  

Het grootste uithangbord van de Major League Soccer is natuurlijk Zlatan Ibrahimovic. De spits die in het verleden uitkwam voor onder andere Ajax, Juventus, Barcelona, Milan, PSG en Manchester United is de sterspeler van de MLS. De Zweed speelde tot nu toe 27 wedstrijden voor LA Galaxy en scoorde daarin 22 keer.

Op 23 maart 2018 kondigde Zlatan zijn transfer naar Galaxy aan met een levensgrote advertentie in de LA Times. Op deze pagina stonden de woorden: “Dear Los Angeles, you’re welcome”. In zijn eerste wedstrijd maakte hij zich direct onsterfelijk. De topspits scoorde in de derby tegen Los Angeles FC twee keer. Een van deze treffers was wonderschoon.

El Tráfico

Met de oprichting van Los Angeles FC kent Los Angeles een echte derby. De wedstrijd tussen LAFC en Galaxy wordt ook wel El Tráfico genoemd. Voorafgaand aan de derby waren de media sceptisch over de beleving van de supporters, maar de rivaliteit was vanaf de eerste minuut te merken. Daarnaast is de derby populair onder Hollywood-sterren en wereldberoemde artiesten.

Bij LAFC staan ook een aantal bekende spelers op de loonlijst. De Belg Laurent Ciman moet leidinggeven aan de verdediging en Carlos Vela moet voor de goals zorgen in Los Angeles. Door de oprichting van Los Angeles FC heeft de MLS nu al een echte Klassieker.

Rooney en Leerdam

Naast Zlatan en Vela kent de MLS ook vele andere Europese topspelers. Wayne Rooney komt dit seizoen uit voor DC United en de Portugese Nani maakte in de winterstop de overstap naar Orlando City. De MLS heeft ook Nederlandse inbreng. Kelvin Leerdam kent een prima start van het seizoen. De oud-Feyenoorder scoorde al twee keer in drie wedstrijden. Daarnaast spelen Danny Hoesen en Johan Kappelhof in Amerika.

Inter Miami CF

In 2020 moet de MLS worden uitgebreid met een aantal nieuwe teams. Inter Miami CF is een van de belangrijkste kandidaten om deel te gaan nemen aan de competitie. De club van eigenaar David Beckham werd opgericht op 28 januari 2018 en moet een van de nieuwste topploegen worden van het Amerikaanse voetbal.

De MLS heeft alles in zich om een topcompetitie te worden. De bezoekersaantallen groeien en het niveau wordt alsmaar hoger. Daarnaast heeft de competitie met El Tráfico al een grote derby en heeft het met Rooney en Zlatan twee grote uithangborden. De MLS zit in de lift en moet zijn potentie in de komende jaren gaan waarmaken.

Delen:
Tagged , , , , , , ,