Het idee achter het Tottenham Hotspur Stadium

Het idee achter het Tottenham Hotspur Stadium

31 maart 2019 Uit Door Job Moll
FC Barcelona

Tottenham Hotspur Stadium

Woensdag speelt Tottenham Hotspur zijn eerste wedstrijd in het gloednieuwe eigen stadion. Na twee testwedstrijden is woensdag de officiële opening tijdens de Londense derby tegen Crystal Palace. Football Lifestyle nam alvast een kijkje in het hypermoderne stadion.

11 jaar hebben de Spurs fans erop moeten wachten. In 2008 waren er de eerste ideeën voor een nieuw onderkomen van de Spurs. 11 jaar later staat er uiteindelijk een nieuw stadion. En het resultaat is verbluffend.

Populous

De architect van het Tottenham Hotspur Stadium is Populous. Populous is een gerenommeerd architectenbureau uit Amerika. Het bedrijf is gespecialiseerd in sportstadions. Zo heeft Populous het Emirates Stadium van Arsenal ontwikkelt, Het Olympisch Stadion van West Ham United, Het Soccer City Stadium in Zuid-Afrika en het Olympisch Stadion van Sochi.

Fanbelevenis

Populous kreeg de opdracht mee om van het Spurs Stadium een unieke fanbelevenis te maken. Bij de bouw van het stadion is gedacht aan flexibiliteit. Het stadion is niet alleen geschikt voor wedstrijden van de Spurs, maar ook voor American Football. Voetbal kijken is natuurlijk de belangrijkste bezigheid in het stadion, maar er zijn binnen het stadion vele restaurants, kraampjes en zelfs een markt om ook tijdens niet-wedstrijddagen de gezelligheid op te zoeken.

White Hart Lane

Tottenham Hotspur blijft natuurlijk voor altijd verbonden aan White Hart Lane. Vanaf 1899 speelde Tottenham hier zijn wedstrijden. De laatste wedstrijd op The Lane was tegen Manchester United. Deze wedstrijd wonnen de Spurs met 2-1. In mei 2017 begonnen de bouwvakkers met het slopen van het stadion. Hierdoor verhuisden De Spurs tijdelijk naar Wembley.

Voor veel supporters heeft White Hart Lane een enorme waarde. Daarom vond architect Populous het meer dan gepast om materialen van het oude stadion terug te laten komen in het nieuwe Tottenham Hotspur Stadium. Een van deze oude materialen is de iconische haan.

De haan, die ook op het logo van de Spurs pronkt, is terug te zien in het nieuwe stadion. De haan is 4,5 meter hoog en hangt boven de zuidzijde van het stadion. Hierdoor voelt het stadion toch nog een beetje als het oude en legendarische White Hart Lane.

Home End

Het stadion kan in totaal 62.062 toeschouwers huisvesten. Dat betekent dat het stadion 2000 mensen meer kan verwelkomen dan het Emirates Stadium van aardsvijand Arsenal. Het stadion biedt ook plaats voor de meest fanatieke aanhang van de Spurs. Deze fans kunnen plaatsnemen op de Home End. Deze grote tribune achter de goal biedt plaats voor 17.500 toeschouwers. Populous heeft zich voor deze tribune laten inspireren door de Gelbe Wand van Borussia Dortmund.

Laatste Stap

Het nieuwe stadion heeft uiteindelijk 980 miljoen euro gekost. Een enorme investering, maar nodig voor de toekomst van een succesvolle club. Door het nieuwe stadion kunnen de Spurs meer sponsoren verwelkomen in het stadion. Daarnaast verkoopt de club nu ook meer seizoenkaarten en losse kaartjes. Door deze nieuwe inkomsten hoopt Tottenham de laatste stap te kunnen zetten naar een Premier League-titel.

Een ding is wel zeker. Met het gloednieuwe en moderne onderkomen behoort het Tottenham Hotspur Stadium tot de wereldtop onder de voetbalstadions.

Delen: