Wat is de Super League?

Ajax uitshirt 2015/16

Super League

De Europese topclubs zijn momenteel druk bezig met het realiseren van de Super League, als wij Football Leaks mogen geloven. Het is een volledig nieuw toernooi, dat in 2021 van start zou moeten gaan en waar alleen de 16 beste clubs van Europa aan mee mogen doen. De topclubs zijn in het geheim met elkaar in gesprek om de competitie op te zetten. En nadat Football Leaks dit wist te lekken, is er veel onrust ontstaan in de voetbalwereld. Want wat houdt de Super League in, wat betekent dit voor de Champions League en wie mogen er allemaal mee doen? Wij zochten dit ui!

Wat is de Super League?

Het klokkenluidersplatform, Football Leaks, wist documenten te lekken waarin duidelijk werd dat 16 clubs mogen deelnemen aan de Super League. Het toernooi wordt zonder de hulp van de UEFA georganiseerd en daardoor komen de andere Europese toernooien natuurlijk onder grote druk te staan. Wel is de opzet hetzelfde als de Europese toernooien zoals de Champions en Europa League, met een poulefase die gevolgd wordt door een knock-out fase.

champions-league-tv

In 2021 moet de eerste editie van de Super League gespeeld gaan worden. Het toernooi dat bestaat uit 16 clubs, waarvan 11 vaste clubs en 5 gast clubs, kent eigen straffen betreft schorsingen, maar ook eigen financiële regels.

Welke clubs doen er mee aan de Super League?

11 clubs zijn verantwoordelijk voor de oprichting van de Super League en dienen met elkaar tot een akkoord te komen. Het gaat hier om de volgende clubs: Barcelona, Real Madrid, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Juventus, AC Milan, Paris Saint-Germain en Bayern München. Daarnaast zijn er elk jaar een vijftal “gast” clubs.

Waarom is de Super League zo aantrekkelijk?

Financieel gaan de deelnemers van de Super League er flink op vooruit. De inkomsten voor deze topwedstrijden zijn uiteraard veel hoger en doordat er alleen maar topwedstrijden worden gespeeld, zullen deze hoge inkomsten ook vaker worden ontvangen door de clubs. Daarnaast is er een opzet gemaakt, waarbij de clubs 10% dividend ontvangen over de brutowinst. Eind juni 2019 moeten de uitzendrechten voor drie seizoenen verkocht zijn.

Wat betekent de Super League voor de Nederlandse topclubs?

Ajax wordt volgens Football Leaks veelvuldig genoemd als één van de gastclubs. Daarnaast maken zowel Ajax als PSV kans om aan het 2de Super League toernooi, waarin je kwalificatie voor het hoofdtoernooi kan afdwingen, deel te mogen nemen. Daardoor krijgen de Ajax en PSV nog een kans in het nieuwe Elite toernooi, maar zal het gat met de andere Nederlandse clubs zowel sportief als financieel groter worden.

FIFA

De Super League hoeft niet de enige verandering te zijn die we binnenkort kunnen verwachten in de voetbalwereld. De FIFA wil namelijk ook wat veranderingen doorvoeren betreft sommige spelmomenten. Onder andere de regels omtrent een strafschop worden veranderd. Klik hier en lees welke veranderingen de FIFA wil doorvoeren.


Webshop

– What Players Wear – 

Delen: